SCHETSEN

VIOLISTE

 

De vrijdagse boekenmarkt op het Amsterdamde Spui. Zonovergoten, maar met aan de kant van het Maagdenhuis de bomen als zonnescherm. Snuffelende boekenliefhebbers, vaak op zoek naar dat ene boek, maar verscheidene andere vindend, en die dan kopend met een inwendige zucht, omdat ze er al zo veel hebben maar het niet kunnen laten.

Een jonge violiste doet haar best op Bach. Dat valt nog niet mee. Aan haar voeten een geopende vioolkist met glinsterend kleingeld. Op een bank voor het Begijnhof een bebaarde zwerver met een blik goedkoop supermarktbier. Hij slaat haar lodderig gade. Maar als ze stopt om een slok water te nemen, komt hij moeizaam overeind, wankelt naar haar toe en lalt: ‘Zigeuners doen het sneller, jij doet het ook wel snel, maar zigeuners doen het sneller, niet dat jij het langzaam doet, maar zigeuners doen het sneller, erg snel, veel sneller dan jij, maar jij doet het ook niet langzaam…’

Ze staart hem niet begrijpend aan - waarschijnlijk verstaat ze geen Nederlands - en haar lichaamstaal verraadt een tweestrijd tussen terugdeinzen of de vioolkist beschermen. Maar hij heeft zijn zegje gedaan en wankelt terug naar zijn bank. Duidelijk opgelucht waagt zij zich dan weer aan Bach.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.10 | 09:56
OOSTELIJK HALFROND heeft ontvangen 8
21.10 | 09:55
KORRELIG GRIJS heeft ontvangen 6
21.10 | 09:55
ALDUS SPRAK EEN OOM heeft ontvangen 3
21.10 | 09:53
INFO COOS DE GOEDE heeft ontvangen 44
Je vindt deze pagina leuk