SCHETSEN

We wachten voor een stoplicht aan de Van Eesterenlaan, knikken elkaar toe, kennen elkaar vaag als buurtgenoten. Zij, minstens veertig jaar jonger dan ik, op haar moderne van vele versnellingen voorziene blingbling fiets, ik op mijn versnellingsloze, ooit door een leerling fietsenmaker uit de nog goede onderdelen van een aantal wrakken samengestelde, onaanzienlijke exemplaar.

           

Als het licht op groen springt, ga ik er snel vandoor en laat haar achter. Maar op de lange oprit van de Verbindingsdam naar het KNSM-eiland - vals plat heet dat in wielertermen - haalt zij mij in en kijkt in het voorbijgaan even spottend naar me opzij. Dat kan ik ondanks het verschil in materiaal en leeftijd niet goed velen: de wielrenner in me wil niet verslagen worden. Ik zet aan en haal haar nog voor de brug over de doorvaart tussen de Erts- en de IJhaven in. Opnieuw kijkt ze spottend naar me opzij en zegt nu:

            ‘Dat kunt u niet hebben, hè.’

            ‘Wat niet?’ houd ik me van den domme.

            ‘Dat ik u inhaalde, daarom ging ik maar wat langzamer rijden, anders slaapt u vannacht niet.’

           

We lachen. Wat moet ik anders en wat moet ik verder, er als een pijl vandoor gaan zou me nog belachelijker maken? Af en toe grijnzend, blijven we naast elkaar rijden tot zij rechtsaf slaat om langs de Ertshaven het KNSM-eiland op te gaan en ik nog even rechtdoor ga om dat pas langs het IJ te doen.

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!