SCHETSEN

 

Met de bus langs het Scheepvaartmuseum. Een vreugdevolle schok, de vluchtige confrontatie met één van mijn platonische jeugdliefdes.

 

Natuurlijk, ze was van de concurrent, er bestonden geen mooiere sleepboten dan die van Wijsmuller, in het bijzonder de CYCLOOP, die van 1953, mijn CYCLOOP. Maar het moest worden toegegeven, ook Smit in Rotterdam/Maassluis had sleepboten die er mochten zijn, en er was die prachtige HOLLAND van Doeksen op Terschelling.

 

De meeste sleepboten van de concurrentie kende ik alleen van foto’s. Die spaarde ik, koesterde ik als een kunstverzamelaar de werken van grote meesters. Slechts een enkele keer verschenen die sleepboten in IJmuiden, de thuishaven van Wijsmuller en in mijn beleving het hol van de leeuw voor ze. Toch zal de HOLLAND er heus wel eens zijn geweest, maar dat heb ik dan gemist, want bij mijn weten heb ik haar nooit eerder in het echt gezien.

 

En nu ligt ze daar, te gast bij het Scheepvaartmuseum en waarschijnlijk te bezichtigen. Die kans mag ik niet laten lopen. HOLLAND, eindelijk roep ik u aan! Helaas heb ik pas morgen tijd voor haar.

 

Het is dan fraai voorjaarsweer. En natuurlijk is ze te bezichtigen. De rest van het museum laat ik voor wat het is. Dat is heel wat, maar ik heb deze keer alleen belangstelling voor haar. Ongeduldig alsof ze ieder ogenblik kan vertrekken, haast ik me door de drukte van het museum naar de steiger waaraan ze ligt en ga aan boord.

 

Ze is groot. Ik dool over en in haar rond. Dankzij een stichting die haar na haar pensionering in de vaart houdt als museumsleepboot is ze goed onderhouden. Toch hangt in de stuurhut de zurige lucht van oude schepen. Tot nu toe heb ik die lucht alleen op oude stoomschepen geroken. Oud is zij wel maar een stoomschip niet. In haar machinekamer - niet echt mijn plek, ik voel me altijd wat ongemakkelijk in die naar olie riekende, door de techniek gedomineerde ruimten waar het zo kan denderen - heeft ze een robuust hart van 2100 pk. Dat is niet bijzonder veel voor zo’n grote sleepboot, zelfs niet voor de jaren vijftig, waarin ze is gebouwd. Ze moest het als bergingssleepboot meer van haar snelheid dan van haar kracht hebben. En snel was ze, is ze misschien nog wel.

 

Weer aan dek, naast de beting staande, besef ik dat de emotie, die ik in de bus voelde toen ik haar zo plotseling zag liggen, niet is teruggekeerd. We zijn niet jong meer. Het is leuk haar eindelijk eens te ontmoeten, maar niet meer dan dat. Zo gaat het vaak met jeugdliefdes.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!