SCHETSEN

 

Weifelend voorjaarsweer. Met vriendin A. naar het Zeeburgereiland om er de nieuwbouw te bekijken. Van een afstand bevalt die beter dan er tussenin. Veel steen in afwachting van nog meer steen.

 

Bij een afgelegen café/ restaurant in een loods drinken we koffie op het terras ervan. Nog wat fris en de kussens op de banken bezorgen ons een natte kont. Kennelijk in de regen gelegen. Er zitten voornamelijk jonge stellen. Kinderen die zelfs op plastic driewielertjes een helm dragen. Ga toch fietsen!

 

Terug zoals heen met sneltram 26. Op de halte komen ons twee schreeuwerige mannen tegemoet. Een dikke en een dunne. Beiden haveloos gekleed.

‘Dat is Ko,’ richt de dikke zich alcohol walmend tot ons, ‘iedereen kent hem.’

We lachen om hem niet boos te maken. Tot onze opluchting loopt hij dan een eindje door.

‘Hij zegt dat iedereen me kent,’ vertrouwt vervolgens de dunne, die minder ver heen lijkt, ons toe, ‘maar dat is niet waar, hoor.’

We lachen weer, want je weet maar nooit. En dan loopt ook hij door, naar de dikke.

 

De tram komt. Zij gaan ergens voorin zitten. Wij achterin. Af en toe horen we ze schreeuwen. Tegenover ons draaien twee donkere jongens roessjekkies terwijl ze over voetbal praten. Ondertussen brengt de tram ons via de Piet Heintunnel en de grotendeels dichtgemetselde IJ - oever razendsnel naar het CS. Eindpunt. Iedereen uitstappen.

 

Daar waar ik een paar weken geleden, bezorgd omkijkend of vriendin A. niet door de drukte in het gedrang kwam, de stoeprand niet zag, erover struikelde en een pijnlijke schuiver maakte, waarna ik door twee jonge allochtone vrouwen medelevend overeind werd geholpen en mijn afgevallen bril en pet kreeg aangereikt terwijl verder iedereen haastig doorliep en vriendin A. slechts in staat was geschrokken toe te kijken, zwalkt nu de dikke dronkaard lallend rond.

‘Kom op,’ roept de dunne hem toe, ‘we moeten naar een feesie!’

‘Naar een feesie?’

‘Ja, kom op!’

 

En dan komt hij. Samen naar een feesie.

Maar zullen ze daar welkom zijn, vragen wij ons af.

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!