SCHETSEN

Naar het OLVG - Oost om bloed te laten prikken, te laten meten hoe het met broer K. is. In de in de zogenaamde lichtstraat kom je je uroloog tegen. Hij draagt bedrijfskleding en evenals jij een mondkapje, waardoor je hem eerst niet herkent. Maar hij jou wel, hij kijkt je strak aan en dan zie je wie het is. Jullie steken een hand naar elkaar op. Hij weet wel waarom je daar bent, zal je over een week bellen met de uitslag.

 

Je bent te vroeg, het bloedprikken moet in verband met corona op afspraak en als je te vroeg of te laat bent, kun je nog niet of niet meer inloggen, wat ook nieuw is in verband met corona. Je wordt geweigerd, de computer geeft je het advies het later nog eens te proberen. Daarom ga je in een vrijwel lege wachtruimte bij de afdeling longziekten zitten lezen op je e-reader in Maartje Wortel haar bundel Er moet iets gebeuren. Op dat tijdstip is daar kennelijk weinig aanloop. Na een tijdje kijk je op en schiet er door je heen: ik wil hier helemaal niet zijn, wil niet in een ziekenhuis zijn, wil geen patiënt zijn. Maar je bent er en bent het!

 

Je gaat terug naar de bloedafname en kan nu wel inloggen. De jongeman die je bloed prikt, zegt als hij daarmee klaar is met een licht, ondefinieerbaar accent dat je naar huis mag. Ziet hij aan je dat je daar niet wilt zijn? Of gaat u niet naar huis? Je zegt dat je aan het werk gaat. Oh, wat voor werk? Je zegt dat je schrijft. Wat schrijft u dan? Gedichten, verhalen, romans… En waar werkt u dan nu aan? Aan een toneelstuk.

 

 - Voor het eerst sinds decennia schrijf je weer voor het theater, een toneelstuk in één bedrijf, We zijn er bijna, binnenkort in dit theater -

 

Dat vindt hij leuk, vertelt dat zijn familie in Letland is verbonden aan het Nationale theater daar en wenst je succes. Je zou nu wel wat langer met hem willen praten, maar dat kan niet. Oh ja, gebruikt u bloedverdunners? Nee niet. Prettige dag dan verder. Je bedankt hem en vraagt je op weg naar de uitgang af, hoe een jongen uit een theaterfamilie in Letland als bloedprikker in een Amsterdams ziekenhuis terecht is gekomen.

 

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!