SCHETSEN

De Amsterdamse Oosterkerk is een zeventiende-eeuws gebouw dat al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer als kerk wordt gebruikt. Tegenwoordig is het een buurtcentrum. Ervoor staan een bloemenkraam en een viskraam.

 

Bij die laatste kraam kom ik vrijwel tegelijk met een andere man aan. Ik gebaar hem dat hij eerst mag en oogst een dankbare glimlach. Hij bestelt twee broodjes haring om mee te nemen. De visboer vraagt of het een bruin- en een witbroodje mag zijn, wat mij doet vermoeden dat het de laatste broodjes zijn. En als de man met zijn ingepakte broodjes vertrekt, wordt dat vermoeden bevestigd. Verontschuldigend zegt de visboer dat het tegen vijven loopt, de sluitingstijd voor de zaterdag, en dat zijn vrouw al aan het schoonmaken is. Dat weet en zie ik. Gekscherend merk ik op dat ik die man dus beter niet had kunnen laten voorgaan. De visboer en zijn vrouw moeten erom grinniken.

 

Ik neem dan maar een haring zonder broodje. Terwijl ik die eet, komen er nieuwe klanten aan. Onder anderen een man die zijn zoontje op een kruk zet om hem over de toonbank te laten kijken. Daarop staand roept het jongetje dat hij een broodje gebakken kabeljauw wil. De omstanders moeten er verbaasd om lachen: leest het joch dat ergens, maar hij is toch nog te jong om al te kunnen lezen, hoewel, wat praat hij dan al goed!?

 

Omdat het brood op is, krijgt hij een bakje kibbeling van zijn vader. Wellicht van kabeljauw.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!